Pukkilan Kartanon historia

Pukkilan historia ulottuu tuhansien vuosien päähän: mailla on ollut asutusta jo 7000 vuotta sitten kivikauden keskivaiheen (mesoliittinen) lopulla. Kivikautisia asuinpaikkoja on tilan talouskeskuksen alueella ja sen lähipelloilla. Tunnetuin asuinpaikka on Sinivuori, jossa sijaitsi aikanaan yksi tilan torpista. Arkeologi A. M. Tallgren teki ensimmäiset kaivaukset Sinivuoren alueella vuonna 1906, jolloin hän löysi kuoppakoristeltua keramiikkaa, jota löytöpitäjänsä mukaan alettiin kutsua Uskelan keramiikaksi (Uskelan kunta liitettiin Saloon v. 1967). Uskelan kulttuuri ajoittuu myöhäiskampakeraamisen ajan alkuvaiheeseen 3000–2600 eKr.

Katso kuvagalleria

Tilan ensimmäinen tiedossa oleva omistaja oli Sipi Laurinpoika 1540-luvulla. Vuonna 1615–1683 omistajana oli aatelissuku Munck (af Fulkila). Pukkila luovutettiin Hans Munckille läänityksenä vuonna 1615 ja se peruutettiin isossa reduktiossa eli palautettiin kruunun omistukseen vuonna 1683 Jakob Munckilta. Kruunulta tilat osti vuonna 1683 Munck suvun vouti Mårten Larsson. Pukkila oli 1600-luvun lopulla jaettuna Maunun rustholliin (ratsutila), Paukun ja Falkilan tiloihin. Tilat yhdistettiin Pukkilan ratsutilaksi vuonna 1700. Nykyinen omistajasuku Lindholm-Lehmussaari osti tilan laamanni Enoch Sallménilta vuonna 1853.

 

Useimmat tilan rakennuksista ovat 1700- ja 1800-luvuilta. Toinen päärakennus on laajennettu vuonna 1923. Tilan suuri kivinavetta, joka nykyään toimii juhla- ja kokoustilana, on valmistunut vuonna 1865.

Tutustu juhlatilaan

Pukkila sijaitsi aikanaan Alasjärven rannalla. Laamanni Sallménin aikana aloitettiin järven kuivatus vuonna 1837, ja entinen järvenpohja onkin nykyään hyvää viljelysmaata. Ratsutilojen aika on myös mennyttä, eikä tilalla enää ole hevosia tai muitakaan kotieläimiä. Pukkila on tänä päivänä monipuolinen kasvinviljelytila: pelloilla on viljelty sokerijuurikasta, kuminaa, öljykasveja ja viljoja. Maatalous on edelleen pääelinkeino. Myös metsätalouden merkitys on edelleen suuri. Uusina elinkeinoina ovat kiinteistönhuolto ja maatilamatkailu. Pukkilan historiaan pääsee kurkistamaan tilan vanhaan vilja-aittaan vuonna 1978 perustetussa museossa.

Järjestä yrityksesi kokoukset meillä

Vuokraa käyttöösi Pukkilan Kartanon kokoustilat ja varmista menestyksekäs tilaisuus. Kartanomme sijaitsee Salossa.

Ota yhteyttä